"FIRST CLASS SECRETARY CAN MAKE AN AVERAGE MANAGER LOOK GOOD, BUT AN AVERAGE SECRETARY CAN MAKE A FIRST CLASS MANAGER LOOK AVERAGE"


Isnin, 19 April 2010

Selamat Hari Setiausaha 2010


Tips Gembira di Tempat Kerja

"Ada orang datang ke pejabat dengan perasaan penuh gembira & ceria, ada datang dengan perasaan "biasa" dan ada datang dengan perasaan serba tak kena. "

Ingat lah, sesiapa yang datang hanya dengan perasaan "biasa" saja, hasilnya adalah "biasa" saja. Sesiapa yang datang dengan ceria, hasilnya akan jadi lebih daripada biasa ataupun luar biasa. Bekerjalah dengan ceria agar menghasilkan produktiviti yang luar biasa yang akan menggembirakan orang di sekeliling kita.
Semoga hasil itu akan mendapat keberkatan, InsyAllah.Jadi renungkanlah,

1. Ada antara kita datang ke pejabat hanya memenuhi tanggungjawab '
DATANG BEKERJA' tapi hampa, hasilnya macam kita ' TAK DATANG' kerja.

2. Ada kala kita rasa kita
BUSY giler, rupanya kita hanya 'KELAM KABUT'.

3. Adakala kita rasa kita
PRIHATIN , tapi rupanya kita BUSY BODY.

4. Adakala kita rasa kita
OPENMINDED and OUTSPOKEN tapi rupanya kita KURANG PENGAJAR'AN.

5. Adakala kita rasa kita berpemikiran
KRITIS, rupanya kita hanya lebih kepada KRITIK yang mencipta KRISIS.

6. Adakala kita rasa kita ingin menjadi
LEBIH MESRA tapi rupanya kita dilihat lebih MENGADA-NGADA.

7. Adakala kita suka bertanya '
KENAPA DIA NI MCM TAKDE KEJE', adalah lebih baik kita tanya 'APA LAGI KEJE YANG AKU BOLEH BUAT ?'.

8. Adakala kita rasa kita ni pekerja yang
SEMPURNA, BAIK DAN BERDEDIKASI tapi cuba tengok dalam-dalam, selagi hati kita berdengki, jatuhkan reputasi sesama rakan sekerja (report kat bos kawan kita tak bagus dari kita) dan tak amanah (mencuri dan tak siapkan kerja), kita sebenarnya patut terima hakikat betapa kita lebih teruk dari dari anggapan kita itu sendiri.

Pejam mata dan renung lah diri, kalau kita perlu melakukan ANJAKAN PARADIGMA , maka lakukanlah segera. Tapi manusia tetap manusia, sukar untuk berubah kerana kita selalu beranggapan kita lebih baik.
Adakah dengan merasakan itu kita sememangnya terbaik? Maka untuk itu , mari kita mula senyum, ceria, mesra sesama kita dan tingkat kerjasama dalam kerja, tak rugi kita semai rasa 'kekeluargaan' dalam tugasan.
Kalau kita kurang kerja, cari la kerja membantu teman-teman yang lain.

Tak dapat gaji lebih pun tak apa sebab pahala dapat, kita withdraw kat akhirat nanti, tapi kalau kita asyik dengki mendengki, nasib la sebab sudah ditentukan jalan yang sukar itu yang kita pilih. Renungi lah, berapa ramai kawan kita dan berapa ramai lawan kita, nescaya itulah kayu pengukur diri yang sebaiknya.

"Mengkritik tidak bererti menentang, menyetujui tidak semestinya menyokong, menegur tidak bermakna membenci, dan berbeza pendapat adalah kawan berfikir yang baik."

sumber : Datuk Dr. Fadilah Kamsah

Tiada ulasan: